Varför ska man ha låg vilopuls?
Du som kikar in på denna blogg och får veta att vi har som mål att sänka vår vilopuls kanske någonstans på vägen undrar varför vi har just det som huvudmål. För andra kan det låta självklart att en lägre vilopuls är bättre men ni har kanske å andra sidan inte reflekterat så mycket över varför. I det här avsnittet kommer vi i alla fall att försöka förklara varför en lägre vilopuls är värd att sträva efter.
Puls
För att förstå anledningen till att låg vilopuls är bra för hälsan behöver man känna till en del fakta om vår kropp och hur den fungerar.
Vad är då puls? Jo din puls, som du kan känna bäst genom att sätta två fingrar mot sidan av halsen eller mot handleden, är antalet slag ditt hjärta slår per minut. Om du gör något fysiskt ansträngande ökar pulsen och du kan känna den lättare. Anledningen till att pulsen ökar vid ansträngning är för att kroppen behöver mer energi för att orka med den ökande påfrestningen. Hjärtat är en stor muskel som pumpar runt blodet i din kropp, och blodet för med sig bland annat syre till kroppens alla miljontals celler. I cellerna finns mitokondrier som är cellens energiverk. Deras huvuduppgift är att bilda ATP (adenosintrifosfat), som är cellens energibärare. Vid konditionsträning bildas fler mitokondrier vilket medför att kroppen kan tillgodogöra sig mer energi. Vid ansträngning kräver cellerna mer syre, alltså måste hjärtat pumpa runt blodet fortare. Exakt hur den här processen går till och hur hjärtat fungerar kommer vi att ta upp i ett annat avsnitt, det viktiga att veta nu är att hjärtat måste arbeta hårdare när du anstränger dig och därför går pulsen upp.
Vilopuls
Vilopuls är så många slag per minut ditt hjärta slår när du är i vila, eller riktigt avslappnad.
Hjärtat är som sagt en muskel som aldrig vilar och ett fungerande hjärta är nödvändigt för att vi ska kunna leva. Hjärtat är däremot inte oförstörbart och vi måste ta hand om det och resten av vår kropp för att vi ska må bra. Med en högre vilopuls slits hjärtmuskeln ut fortare än om du hade haft en lägre vilopuls. En högre vilopuls ökar riskerna för hjärtinfarkt, diabetes och även fetma vilket nyligen bevisats i en japansk studie.
Hur får man lägre vilopuls?
Nu när vi vet att en lägre vilopuls är bättre vill vi ju förstås ta reda på vad som kan sänka vilopulsen. Den enda metod som på riktigt fungerar är förbättring av konditionen. Kondition är ett mått på hur vältränat ditt hjärta är, har du bättre kondition orkar ditt hjärta jobba hårdare under längre tid. En förbättrad kondition medför också en lägre vilopuls, och där har vi svaret - Effektiv konditionsträning sänker din vilopuls som därmed kan bidra till ett längre och lyckligare liv!
Källa:
- Träna din kondition av Artur Forsberg, HC Holmberg, Katarina Woxnerud
- http://www.ne.se/lang/atp/120198
- http://www.ne.se/enkel/mitokondrie
- http://mobil.aftonbladet.se/kropphalsa/article6422628.ab;jsessionid=7906986B53DAF3ACB373A98855E307F2, (100113), 100211