EKG

Vi började vårt projektarbete med att prata med Paula Martinsson, en läkarstudent, för att få lite råd om hur vi skulle gå till väga. Hon tipsade oss bland annat om att göra ett EKG-test. EKG står för Elektrokardiogram. I ett EKG undersöker man om hjärtat mår bra. T. ex om det finns risk för hjärtattack eller någon annan hjärtsjukdom. Det finns två typer av EKG-test, vilo- EKG och arbets- EKG. Vi gjorde det så kallade vilo- EKG-testet.

 

I ett EKG mäter man hjärtats elektriska aktivitet. Detta mäter man med hjälp av elektroder som sätts fast på bröstkorg, handleder och fotleder. Dessa elektroder är kopplade till en EKG-apparat som visar ett elektrodkardiogram. Med hjälp av detta diogram kan man upptäcka skillnader i hjärtsslagens rytm och på så vis upptäcka vissa sjukdomar. Vi anser att det är bra att göra ett EKG-test om man tränar mycket eftersom man inte kan upptäcka eventuella hjärtfel själv.

 

Innan man fäster elektroderna tvättas huden med sprit. Elektroderna stryks med en gelé för att lättare leda elektricitet. Under EKG-testet får man ligga ner på rygg, blunda och vara tyst. Detta eftersom EKG-apparaten är väldigt känslig .

 

Ingen av oss hade några synliga fel på hjärtat, vilket gladde oss. Vi rekommenderar att man gör ett EKG-test innan man påbörjar intensiv träning och det brukar vara lätt att kontakta sin vårdcentral och få en tid.

Sjuksköterskan Ulle som gjorde undersökningen på oss. Här bredvid EKG-apparaten

 

Tack till sjuksköterskan Ulla som hjälpte oss med EKG-undersökningen! Här står Ulla bredvid EKG-apparaten.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0